T2-campus is jarig! | Van bouwplannen tot bruisende campus.
31.08.2021
Hiep hiep hoera! T2-campus blaast 3 kaarsjes uit!
Voor de gelegenheid nemen we je graag mee doorheen de belangrijkste gebeurtenissen van de voorbije jaren; van de allereerste bouwplannen tot de bruisende campus die we zijn!
Oktober 2012: lancering van het idee
In oktober 2012 werd het idee voor een gloednieuwe technologie-campus voor het eerst gelanceerd. VDAB, Syntra Limburg en Stad Genk staken de koppen bij elkaar om het hoofd te bieden aan het grote tekort aan technisch geschoolde werknemers op de arbeidsmarkt in Limburg. De regio kampte immers met veel werkloosheid na de sluiting van Ford Genk.
Het resultaat waren plannen om een opleidingscentrum te bouwen waar vernieuwende technologieën en interessante leermethodieken voor iedereen met TECHtalent centraal staan. Het project kaderde in SALK, het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat; een economisch toekomstplan dat een oplossing biedt voor de uitdagingen waar de provincie voor staat. T2-campus was meteen ook het grootste project binnen het SALK-uitvoeringsplan.
December 2012: goedkeuring van de Vlaamse regering
Zo’n twee jaar later werd het startschot gegeven: de Vlaamse regering keurde het project goed. De campus zou zo’n 57 miljoen gaan kosten; een combinatie van Europese investeringen, Vlaamse investeringen en investeringen vanuit kernpartners VDAB, Syntra Limburg en Stad Genk.
Maart 2017: eerste steenlegging
In maart 2017 was het zo ver: de bouw van de campus ging van start en de eerste steen werd gelegd. Thor Park, het voormalig mijnterrein in Waterschei, huisvestte met onder andere EnergyVille en IncubaThor reeds een internationaal technologiepark.
T2-campus, een groot glazen opleidingscentrum ontworpen door architectenbureau Atelier Kempen Thill, paste dan ook perfect in het plaatje. De campus verrees op amper 18 maanden en biedt zo’n 24.000 m2 ruimte voor technologie en innovatie.
Augustus 2018: officiële opening
Op 30 augustus 2018 werd T2-campus feestelijk geopend met een formele openingsreceptie, waar onder andere de Vlaams ministers van onderwijs en werk aanwezig waren. Twee dagen later, op 1 september, werd de campus opengesteld voor het ruime publiek met allerlei activiteiten voor jong en oud. TECH werd die dag een echte beleving.
Januari 2019: koning Filip op bezoek
Enkele maanden na de officiële opening kreeg T2-campus hoog bezoek: koning Filip kwam de nieuwe campus en opleidingen bewonderen. De koning toonde een bijzondere interesse voor de duale opleidingen, waarin werken en studeren gecombineerd wordt. Hij ging het gesprek aan met trainees in verschillende sectoren en nam uitgebreid de tijd om T2-campus te beleven.
Fun fact: de koning kreeg tijdens zijn bezoek aan de campus een video cadeau waarin het koninklijk paleis wordt aangevallen door aliens, gemaakt door enkele studenten ‘visual effects’ aan SyntraPXL.
Doorheen 2019 en 2020: opening van verschillende labs
In 2019 en 2020 werd het scala aan hoogtechnologische leslokalen en labs waarover T2-campus reeds beschikte met regelmaat aangevuld.
Zo werd in het kader van één van de belangrijkste duurzame trends van vandaag een state-of-the-art e-mobility lab geopend. Ook TECHVille, een interactief technologieavontuur waar jongeren tussen 10 en 19 jaar een slimme stad bouwen, werd in 2020 aan het aanbod toegevoegd.
Maart 2020: COVID-pandemie
Net zoals de rest van de wereld werd ook T2-campus in het voorjaar van 2020 getroffen door de gevolgen van de COVID-pandemie. De coronacrisis verplichtte iedereen om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om TECHtalenten te engageren. Online lesgeven en online evenementen werden de nieuwe norm. Een uitdaging die met beide handen gegrepen werd. Zo werden onder andere alle klaslokalen voorzien van mini-robots; slimme camera’s die online lesgeven vergemakkelijken. Ook de innovatieve TECHtalks en webinars die T2-campus en haar kernpartners al geruime tijd organiseerden kregen een enorme boost tijdens de pandemie: de omschakeling naar online bracht een gigantisch bereik met zich mee. Benieuwd? Je vindt alle TECHtalks terug op de website van T2! De indrukwekkende omgeving en state-of-the-art infrastructuur maakten van T2-campus overigens ‘the place to be’ voor het uitzenden van livestreams en andere video-opnames.
Augustus 2021: 3 jaar T2-campus!
Et voilà; we zijn terug in het heden. Zoals je ziet heeft T2-campus de voorbije jaren absoluut niet stil gestaan; deze TECHtalenthub is constant in beweging.
Vandaag, op 31 augustus, vieren we het driejarig bestaan van de campus. We dopen T2-campus voor één dag om tot T3-campus, en aan onze core values ‘talent & technologie’ voegen we één woordje toe: taart!
Dit kan je ook interessant vinden
EducaThor zoekt een collega! Projectmedewerker STEM & innovatie
Stad Genk heeft met EducaThor op onze T2-campus een aanbod voor scholen en jongeren om meer jongeren te motiveren en enthousiasmeren op vlak van STEM. Scholen kunnen bij EducaThor terecht voor een ruim aanbod van STEM-workshops en om gebruik te maken van technische labo’s. Zo wil stad Genk inzetten op meer STEM-talent in onze regio.
T2-campus en partners wakkeren leergoesting verder aan in Genk
T2-campus en haar kernpartners SyntraPXL, VDAB en EducaThor bundelen de krachten met KRC Genk, Stebo, stad Genk, EnergyVille en Agoria/Sirris voor een gloednieuw project waarbij de “leergoesting” in diverse Genkse wijken verder wordt geprikkeld. Concreet beogen de verschillende organisaties de bewoners van Nieuw Texas en Waterschei via tal van acties te enthousiasmeren om op informele wijze bij te leren over de thema’s ‘energie’ en ‘techniek’. Op die manier slaan de partners een belangrijke brug tussen onderwijs, kenniscentra en de bredere Genkse gemeenschap.