T2-campus is jarig! | Van bouwplannen tot bruisende campus.

31.08.2021

Hiep hiep hoera! T2-campus blaast 3 kaarsjes uit!

Voor de gelegenheid nemen we je graag mee doorheen de belangrijkste gebeurtenissen van de voorbije jaren; van de allereerste bouwplannen tot de bruisende campus die we zijn!

Oktober 2012: lancering van het idee

In oktober 2012 werd het idee voor een gloednieuwe technologie-campus voor het eerst gelanceerd. VDAB, Syntra Limburg en Stad Genk staken de koppen bij elkaar om het hoofd te bieden aan het grote tekort aan technisch geschoolde werknemers op de arbeidsmarkt in Limburg. De regio kampte immers met veel werkloosheid na de sluiting van Ford Genk.

Het resultaat waren plannen om een opleidingscentrum te bouwen waar vernieuwende technologieën en interessante leermethodieken voor iedereen met TECHtalent centraal staan. Het project kaderde in SALK, het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat; een economisch toekomstplan dat een oplossing biedt voor de uitdagingen waar de provincie voor staat. T2-campus was meteen ook het grootste project binnen het SALK-uitvoeringsplan.

December 2012: goedkeuring van de Vlaamse regering

Zo’n twee jaar later werd het startschot gegeven: de Vlaamse regering keurde het project goed. De campus zou zo’n 57 miljoen gaan kosten; een combinatie van Europese investeringen, Vlaamse investeringen en investeringen vanuit kernpartners VDAB, Syntra Limburg en Stad Genk.

Maart 2017: eerste steenlegging

In maart 2017 was het zo ver: de bouw van de campus ging van start en de eerste steen werd gelegd. Thor Park, het voormalig mijnterrein in Waterschei, huisvestte met onder andere EnergyVille en IncubaThor reeds een internationaal technologiepark.
T2-campus, een groot glazen opleidingscentrum ontworpen door architectenbureau Atelier Kempen Thill, paste dan ook perfect in het plaatje. De campus verrees op amper 18 maanden en biedt zo’n 24.000 m2 ruimte voor technologie en innovatie.

Augustus 2018: officiële opening

Op 30 augustus 2018 werd T2-campus feestelijk geopend met een formele openingsreceptie, waar onder andere de Vlaams ministers van onderwijs en werk aanwezig waren. Twee dagen later, op 1 september, werd de campus opengesteld voor het ruime publiek met allerlei activiteiten voor jong en oud. TECH werd die dag een echte beleving.

Januari 2019: koning Filip op bezoek

Enkele maanden na de officiële opening kreeg T2-campus hoog bezoek: koning Filip kwam de nieuwe campus en opleidingen bewonderen. De koning toonde een bijzondere interesse voor de duale opleidingen, waarin werken en studeren gecombineerd wordt. Hij ging het gesprek aan met trainees in verschillende sectoren en nam uitgebreid de tijd om T2-campus te beleven.

Fun fact: de koning kreeg tijdens zijn bezoek aan de campus een video cadeau waarin het koninklijk paleis wordt aangevallen door aliens, gemaakt door enkele studenten ‘visual effects’ aan SyntraPXL.

Benieuwd? Bekijk de video hier!

Doorheen 2019 en 2020: opening van verschillende labs

In 2019 en 2020 werd het scala aan hoogtechnologische leslokalen en labs waarover T2-campus reeds beschikte met regelmaat aangevuld.
Zo werd in het kader van één van de belangrijkste duurzame trends van vandaag een state-of-the-art e-mobility lab geopend. Ook TECHVille, een interactief technologieavontuur waar jongeren tussen 10 en 19 jaar een slimme stad bouwen, werd in 2020 aan het aanbod toegevoegd.

Maart 2020: COVID-pandemie

Net zoals de rest van de wereld werd ook T2-campus in het voorjaar van 2020 getroffen door de gevolgen van de COVID-pandemie. De coronacrisis verplichtte iedereen om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om TECHtalenten te engageren. Online lesgeven en online evenementen werden de nieuwe norm. Een uitdaging die met beide handen gegrepen werd. Zo werden onder andere alle klaslokalen voorzien van mini-robots; slimme camera’s die online lesgeven vergemakkelijken. Ook de innovatieve TECHtalks en webinars die T2-campus en haar kernpartners al geruime tijd organiseerden kregen een enorme boost tijdens de pandemie: de omschakeling naar online bracht een gigantisch bereik met zich mee. Benieuwd? Je vindt alle TECHtalks terug op de website van T2! De indrukwekkende omgeving en state-of-the-art infrastructuur maakten van T2-campus overigens ‘the place to be’ voor het uitzenden van livestreams en andere video-opnames.

Augustus 2021: 3 jaar T2-campus!

Et voilà; we zijn terug in het heden. Zoals je ziet heeft T2-campus de voorbije jaren absoluut niet stil gestaan; deze TECHtalenthub is constant in beweging.

Vandaag, op 31 augustus, vieren we het driejarig bestaan van de campus. We dopen T2-campus voor één dag om tot T3-campus, en aan onze core values ‘talent & technologie’ voegen we één woordje toe: taart!

Dit kan je ook interessant vinden

T2-campus onthult gloednieuw kunstwerk van Koen Vanmechelen

De T2-campus in het Genkse Thor Park pakt uit met een indrukwekkend kunstwerk van Koen Vanmechelen. Met de onthulling van ‘Cosmopolitan Fossil’ zet de campus een nieuwe stap in haar evolutie naar een leeromgeving waarin kunst een belangrijke rol speelt. Zo beoogt T2 zowel trainees als bezoekers verder te inspireren en haalt ze bovendien het werk in huis van een internationale kunstenaar met sterke lokale roots.

T2-campus en stad Genk bundelen krachten voor de Genkse maakindustrie

De T2-campus en stad Genk slaan de handen in elkaar voor de lancering van een bijzondere eventreeks voor de Genkse maakindustrie. Door de versterkte automatisering, robotisering en algemene stijging van kosten staat de sector immers onder druk. Via het organiseren van diverse interactieve infosessies beogen de stad en de innovatieve opleidingscampus alvast een deel van de oplossing te vormen. Onder de noemer ‘Genk Maakt’ wordt er in dat kader op 18 april een eerste event opgezet in de state-of-theart omgeving van T2-campus, waar er via een inspirerende ontbijtsessie gefocust wordt op de maakprofielen van de toekomst.