T2-campus onthult gloednieuw kunstwerk van Koen Vanmechelen
26.04.2024
De T2-campus in het Genkse Thor Park pakt uit met een indrukwekkend kunstwerk van Koen Vanmechelen. Met de onthulling van ‘Cosmopolitan Fossil’ zet de campus een nieuwe stap in haar evolutie naar een leeromgeving waarin kunst een belangrijke rol speelt. Zo beoogt T2 zowel trainees als bezoekers verder te inspireren en haalt ze bovendien het werk in huis van een internationale kunstenaar met sterke lokale roots.
‘Cosmopolitan Fossil’, een imposant werk dat een hoogte bereikt van maar liefst 7 meter, staat in T2 symbool voor de connectie tussen kunst en tech. “Het sculptuur belichaamt de kracht van creativiteit binnen een opleidingsomgeving”, zegt voorzitter van T2-campus Dirk Vanstipelen. “Sinds onze opening in 2018 zetten we via het kernpartnerschap tussen SyntraPXL, VDAB en stad Genk (EducaThor) dagelijks in op het stimuleren van jong en oud richting technische opleidingen en beroepen. Met de toevoeging van dit beeld breiden we onze focus uit van STEM naar STEAM, waarbij we heel concreet vorm geven aan de ‘A’ van ‘Art’. Met zijn opvallende omvang en vorm belooft het kunstwerk onze trainees immers niet alleen aan te zetten tot dialoog, maar ook tot creatief nadenken.”
Steenkool
Sinds het prille begin van zijn kunstenaarschap worstelt Koen Vanmechelen met de vraag naar de toekomst van onze soort: hoe moet de mens verder? Hoe kunnen we duurzaam samenleven met andere diersoorten, met respect voor de omgeving? Welke rol kunnen kunst, wetenschap en technologie hier in spelen? Fundamenteel draait zijn werk rond de liefde voor het leven. Het leven dat onder druk staat.
In het nieuwe sculptuur in T2-campus combineert de kunstenaar verschillende basisingrediënten uit zijn artistieke universum tot nieuwe verhalen. Voor ‘Cosmopolitan Fossil’ baseerde Vanmechelen zich op Adriano Cecioni’s ‘Bambino con Gallo’ (1886). Het originele werk, een onderdeel van de vaste collectie van het Uffizi in Firenze waar Vanmechelen in 2022 tentoonstelde, toont een kind dat worstelt met een haan. De kunstenaar vervangt de kip nudoor een hybride dier, een kruising tussen een leguaan en een draakachtig, mythisch wezen. Het bronzen sculptuur werd uitgevoerd in een diepzwarte tint die in een voormalige mijnsite als het Thor Park aan steenkool doet denken. Zo nodigt Vanmechelen toeschouwers uit om na te denken over de link tussen de mensheid en de planeet: “Het beeld vertelt een verhaal van kracht en strijd, waarbij niet duidelijk is of het kind het dier overmeestert of dat ze samen een nieuw evenwicht vinden. Het roept de vraag op of de mens de natuur domineert of dat harmonie binnen handbereik is. Het stimuleert in die zin een dialoog die essentieel is voor onze tijd en die perfect past binnen T2-campus, waar innovatie en creativiteit gedijen.”
Naast de educatieve waarde van het werk, ziet Community Builder bij T2-campus Anneleen Conjaerts ook een publiekstrekker in ‘Cosmopolitan Fossil’. “De keuze voor Koen Vanmechelen is uiteraard niet toevallig. Als Genks kunstenaar met wereldfaam belooft hij met deze visuele blikvanger in T2 bezoekers uit de omgeving en ver daarbuiten aan te trekken. Op die manier zetten we onze campus en bij uitbreiding het volledige Thor Park nog meer in de kijker. Het kunstwerk is vanaf nu dan ook toegankelijk voor het grote publiek.”
TECHnature
De onthulling van het kunstwerk is niet de enige stap die T2-campus zet richting STEAM. Onder de vlag van EducaThor werd immers in samenwerking met LABIOMISTA ‘TECHnature’ uitgewerkt. Een uniek educatief project voor jongeren van 10 tot 14 jaar, waarbinnen praktijk en filosofie worden samengebracht. Zo gebruiken jongeren die dit dagprogramma volgen technologie om een duurzame stad genaamd TECHville in T2-campus te bouwen. In LABIOMISTA worden ze vervolgens uitgedaagd om via de taal van de kunst na te denken over de wereld van vandaag en morgen. Een verbeeldings- en ontdekkingstocht naar een nieuwe, duurzame toekomst, gestoeld op het (mijn)verleden, met kunst en tech als belangrijkste instrumenten. Een succesvol initiatief waar scholen uit heel Vlaanderen aan deelnemen en nu reeds verschillende vervolgprogramma’s rond worden uitgewerkt.