STEM-workshops van EducaThor

TECHnature – TECHville X Labiomista

Max. 30 lln Hele dag

TECHnature is een uniek educatief project voor jongeren van 10 tot 14 jaar.
Een fantastisch, tweekamerig laboratorium waar kunst en technologie samenkomen en een gids vormen naar een duurzame toekomst. In TECHville prikkelen we het creatieve brein van jongeren door te experimenteren met technologie. Op LABIOMISTA treden ze binnen in de wereld van kunstenaar Koen Vanmechelen.
Dit pakket wordt aangeboden van april tot en met oktober.

3de graad basisonderwijs 1ste graad secundair onderwijs

TECHville

Max. 30 lln Halve dag

TECHville is een uniek STEM-avontuur voor jongeren van 10 tot 18 jaar waar beleving en samenwerken centraal staan. De uitdaging? Maak van TECHville een slimme en duurzame stad! Je ontdekt allerlei nieuwe technologieën, van domotica tot artificiële intelligentie en slimme netwerken, en past ze meteen toe. Een uniek concept waarbij hands-on én digitale uitdagingen elkaar afwisselen.

  • 10 STEM-uitdagingen om af te vinken
  • Inclusief lespakket om voor en na het bezoek mee aan de slag te gaan in de klas
  • Ook geschikt als innovatieve teambuilding voor volwassenen
3de graad basisonderwijs 1ste graad secundair onderwijs 2de graad secundair onderwijs 3de graad secundair onderwijs

STEM-oriëntatie: van kunststof tot cobot

Max. 40 lln Halve dag

STEM-oriëntatie geeft leerlingen een goed beeld van STEM in de realiteit. We duiken samen de TECHlabs in voor een blik achter de schermen. Leer hoe een metalen voorwerp tot stand komt van 3D-ontwerp tot CNC-verspaand product, krijg inzicht in verschillende kunststofbewerkingsprocessen en begrijp hoe dagdagelijkse voorwerpen worden gemaakt. Jongeren krijgen ook een snelcursus zonne-energie en programmeren zelf een industriële cobot. Deze workshop helpt jongeren een doordachte studiekeuze voor STEM te maken.

1ste graad secundair onderwijs 2de graad secundair onderwijs

Kunststof: de techniek achter plastiek

Max. 24 lln Halve dag

Kunststof is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar hoe gaan we er duurzaam mee om? En hoe komen al die producten uit kunststof tot stand? Technieken zoals spuitgieten, extrusie en thermoformeren komen aan bod tijdens deze boeiende sessie. Samen bekijken we hoe we die grote afvalberg beheersbaar kunnen houden.

1ste graad secundair onderwijs 2de graad secundair onderwijs

Lean Labo: slim werken

Max. 12 lln Hele of halve dag

Hoe kunnen we werkprocessen, maar ook activiteiten uit ons dagelijks leven, slimmer aanpakken en verbeteren? We gaan aan de slag met twee hands-on oefeningen en leren stap voor stap hoe we onze productiviteit kunnen verhogen. De aangeleerde technieken kan je nadien zelf toepassen op alle dagdagelijkse activiteiten thuis, op school of op je stageplek.

In het Lean Labo leren trainees de principes van lean manufacturing
2de graad secundair onderwijs 3de graad secundair onderwijs

Hacking STEM met Micro:bit

Max. 24 lln 1/4 of halve dag

Tijdens deze workshop leren je leerlingen een Micro:bit programmeren. Ze gaan hiermee aan de slag om een bepaald systeem te hacken. Saai feestje? Geen probleem, we hacken de belichting gewoon en maken er een knalfeest van. Ga jij de uitdaging aan en word je een Micro:bit-hacker? 

1ste graad secundair onderwijs 2de graad secundair onderwijs

Labo Smart Grid

Max. 12 lln 1/4 of halve dag

Onderzoek de werking van een zonnepanelen-installatie of een windmolenpark. Duik dieper in de kennis van verbruikers, transformatoren en batterijen. Afhankelijk van de studierichting en graad gaan we aan de slag met aangepaste experimenten.

3de graad secundair onderwijs

Labo groene energie: zon & wind

Max. 12 lln 1/4 of halve dag

Ontdek de werking van zonnepanelen en windmolens aan de hand van hands-on oefeningen in het Smart Grid Lab. Tijdens deze workshop ontdek je hoe van zonlicht elektriciteit wordt gemaakt en hoe wind een lichtbron laat branden. Welke verschillende lampen bestaan er en hoeveel verbruiken ze? Wat kost het tegenwoordig? Je leert het allemaal!

1ste graad secundair onderwijs

Expeditie Terril met biotoopstudie

Max. 30 lln Halve dag

Ga op expeditie en ontdek het bruisende leven op onze voormalige mijnterril. Van bladeren tot zoetwaterdiertjes en nog zoveel meer. Trek jullie wandelschoenen aan en neem onze rugzak met materialen mee op pad. Lukt het jullie om de correcte code te vinden en het tweede deel van de rugzak te openen?

1ste graad secundair onderwijs

STEM Escape Game

Max. 24 lln Halve dag

Treed binnen in de boeiende wereld van STEM. Of je straks ook nog naar buiten mag? Dat hangt van jouw STEM-talent af… We dagen je leerlingen uit met een boeiende mix van STEM doe- en denkopdrachten. Klaar om te ontsnappen?

1ste graad secundair onderwijs

Robots Dash & Sphero

Max. 24 lln Halve dag

Met een eenvoudige oefening ontdekken leerlingen de essentie van programmeren. Daarna gaan ze zelf aan de slag met ‘blokken’ in een Scratch-omgeving op onze iPads. Robots Dash en Sphero zorgen er voor veel (leer)plezier. We bekijken per leerling wie wat aan kan. De echte techneuten worden extra uitgedaagd!

3de graad basisonderwijs 1ste graad secundair onderwijs

THOR tour

Max. 30 lln 1/4 of halve dag

Verken de unieke Thor-site aan de hand van een plan en leuke quizvraagjes. Zo leer je op een interactieve manier over de energietransitie. Want: duurzame energie vinden we hier in T2-campus heel belangrijk. Heb je nog even tijd? Beklim samen met je klas de terril voor een adembenemend uitzicht midden in de natuur!

3de graad basisonderwijs 1ste graad secundair onderwijs

Kraak de code & ken je talent

Max. 24 lln Halve dag

Wat wil je later worden? Talent en competentie spelen hierin een grote rol. Ben je een lottovoorspeller of eerder een ufohersteller? Aan de hand van acht boeiende opdrachten leren leerlingen zichzelf beter kennen. Alle codes gekraakt? Dan zijn we klaar om in gesprek te gaan over de toekomst. Benieuwd welke richting jouw leerlingen later uit willen?

3de graad basisonderwijs 1ste graad secundair onderwijs

The Challenge: van idee tot business model

Max. 24 lln Halve dag

Stimuleer de ondernemende skills van jongeren onder (virtuele) begeleiding van rapper Don Luca en dompel hen onder in een ondernemend traject. Het gaat hier over samenwerken, de kracht van een team ontdekken en oplossingen bedenken voor maatschappelijke uitdagingen. Leer brainstormen, werk samen, en maak kennis met een business model canvas. Wie zijn de ondernemers van de toekomst?

2de graad secundair onderwijs 3de graad secundair onderwijs

Waarom? Daarom!

Max. 25 lln 1/4e of halve dag

Waarom blijft een zware boot toch drijven op het water? Waarom kan je met zonlicht energie opwekken? Daarom? Of wil je liever de echte reden ontdekken? Met een mix van leuke denk- en doe-opdrachten begrijp je straks enkele wetten uit de wetenschap.

3de graad basisonderwijs 1ste graad secundair onderwijs

Doe es duurzaam

Max. 30 lln Hele dag

Weet jij waar SDG voor staat? En wat bedoelen we nu precies met duurzaamheid? Hoe kunnen we zelf ons steentje bijdragen? Gedurende een hele dag werken we rond het thema duurzaamheid met praktische oefeningen, echte voorbeelden en leuke discussies.

1ste graad secundair onderwijs

Arduino Adventures

Max. 20 lln Halve dag

Letten op de planten van een vriend, maar liever niet elke dag langsgaan? Programmeer dan met Arduino een slimme bloempot of bouw een securitysysteem met slimme deurbel. Deze workshop is geschikt voor jongeren die het programmeren al wat in de vingers hebben.

2de graad secundair onderwijs

Uitvindersdag

Max. 24 lln Hele dag

De jonge uitvinder Sibrand gaat op zoek naar de ultieme bron van groene energie voor zijn elektrische auto Sunny. Hij beleeft spannende avonturen en krijgt hulp van een bijzonder meisje uit het circus. Klaar voor actie? Help Sibrand met ideeën en uitvindingen voor zijn wagen Sunny. We bouwen samen een miniatuurversie van Sunny en gaan als uitvinder aan de slag! Hoe kunnen we Sunny nog beter en duurzamer maken? Een wandeling op Thor Park geeft ons inspiratie…

3de graad basisonderwijs

"*" indicates required fields

Meer info over de workshops?

Geïnteresseerd in onze workshops? Bezorg ons de nodige gegevens en wij bezorgen je alle informatie op maat.

DD slash MM slash YYYY
This field is for validation purposes and should be left unchanged.