Een opleiding tot productieoperator en een flinke portie zelfvertrouwen

18.11.2021 elektro VDAB

Maak kennis met Juan!  Aanvankelijk schrijnwerker van beroep, maar door een herstructurering bij zijn vorige werkgever verloor hij na 24 jaar trouwe dienst zijn job. Al snel kon hij aan de slag als productiemedewerker bij Greenyard Bree; een bedrijf dat verse groenten en fruit verwerkt tot allerlei soepen, sauzen en pastagerechten.

Een nieuwe start in een compleet andere sector die vele deuren voor hem opende.

Een kans die Juan met beide handen greep

Enkele maanden na de start van zijn nieuwe job kwamen Greenyard en VDAB samen met een voorstel op de proppen voor Juan: een opleiding tot productieoperator die hem in staat zou stellen om storingen in de infrastructuur en de machines van Greenyard eigenhandig te lokaliseren. Zo zou hij nauw kunnen samenwerken met storingstechniekers en andere technische medewerkers, om storingen snel en efficiënt op te lossen.

Een kans die Juan uiteraard met beide handen greep.

Gedurende 7 weken volgde hij een intensief opleidingstraject in T2-campus, waarna een boeiende stageperiode van 2 weken bij Greenyard volgde. De instructeurs namen Juan en de andere trainees gedurende het gehele opleidingstraject onder hun vleugels en introduceerden hem in de boeiende wereld van onder meer elektriciteit en mechanica.

“De opleiding was voor mij volledig nieuw; ik had nog geen voorkennis in het vak. Dankzij de vakkundige uitleg van de VDAB-instructeurs en de hands-on lessen leerde ik echter binnen een relatief korte periode de kneepjes van het vak.”

Naast een stevige basis aan technische kennis kreeg Juan hulp bij het organiseren van zijn stageperiode en kwam er ook een stukje loopbaanbegeleiding aan bod. Zo kreeg hij onder meer tips over het opstellen van sollicitatiebrieven.

Een verrijking voor werkgever én werknemer

Na het afronden van de opleiding en met zijn nieuwverworven kennis ging Juan opnieuw aan de slag bij Greenyard Bree. Hij is nu in staat om storingen aan de machines op de werkvloer snel te herkennen, te lokaliseren en het eerstelijnsonderhoud eigenhandig uit te voeren. Een verrijking voor werkgever én werknemer.

Wat de toekomst brengt is nog even afwachten, maar Juan sluit zeker niet uit dat hij zich nog meer zal verdiepen en vervolgopleidingen zal volgen. De drang om verder bij te leren is aangewakkerd.

“In de periode waarin ik mijn opleiding volgde heb ik daarnaast ook mijn rijbewijs gehaald. Hierdoor is mijn zelfvertrouwen gegroeid en sta ik een stuk sterker op de arbeidsmarkt.”

Ook werkgever Greenyard blikt enthousiast terug op het traject: “Tijdens zijn opleidingsperiode bij VDAB bloeide Juan open van een timide werknemer naar een zelfzekere productieoperator die verantwoordelijkheid durft te nemen.”

Dit kan je ook interessant vinden

T2-campus onthult gloednieuw kunstwerk van Koen Vanmechelen

De T2-campus in het Genkse Thor Park pakt uit met een indrukwekkend kunstwerk van Koen Vanmechelen. Met de onthulling van ‘Cosmopolitan Fossil’ zet de campus een nieuwe stap in haar evolutie naar een leeromgeving waarin kunst een belangrijke rol speelt. Zo beoogt T2 zowel trainees als bezoekers verder te inspireren en haalt ze bovendien het werk in huis van een internationale kunstenaar met sterke lokale roots.

T2-campus en stad Genk bundelen krachten voor de Genkse maakindustrie

De T2-campus en stad Genk slaan de handen in elkaar voor de lancering van een bijzondere eventreeks voor de Genkse maakindustrie. Door de versterkte automatisering, robotisering en algemene stijging van kosten staat de sector immers onder druk. Via het organiseren van diverse interactieve infosessies beogen de stad en de innovatieve opleidingscampus alvast een deel van de oplossing te vormen. Onder de noemer ‘Genk Maakt’ wordt er in dat kader op 18 april een eerste event opgezet in de state-of-theart omgeving van T2-campus, waar er via een inspirerende ontbijtsessie gefocust wordt op de maakprofielen van de toekomst.