T2-campus en stad Genk bundelen krachten voor de Genkse maakindustrie

14.03.2024

De T2-campus en stad Genk slaan de handen in elkaar voor de lancering van een bijzondere eventreeks voor de Genkse maakindustrie. Door de versterkte automatisering, robotisering en algemene stijging van kosten staat de sector immers onder druk. Via het organiseren van diverse interactieve infosessies beogen de stad en de innovatieve opleidingscampus alvast een deel van de oplossing te vormen. Onder de noemer ‘Genk Maakt’ wordt er in dat kader op 18 april een eerste event opgezet in de state-of-theart omgeving van T2-campus, waar er via een inspirerende ontbijtsessie gefocust wordt op de maakprofielen van de toekomst.

Burgemeester van stad Genk Wim Dries spreekt alvast van een win-win situatie: “De T2-campus heeft door haar netwerk aan kennisinstellingen en sectororganisaties een zeer goed zicht op trends en innovaties in de maakindustrie. De Genkse maakindustrie heeft daarnaast aan de stad Genk gevraagd om hen maximaal te faciliteren en te inspireren. Door T2, Stad Genk en de Genkse maakbedrijven met elkaar te verbinden kan er een zeer interessant lerend netwerk ontstaan, om zo uiteindelijk ook te kunnen innoveren. Innovatie speelt dan ook een belangrijke rol in de verankering van de maakindustrie in Genk.”

Toekomstprofielen

De ontbijtsessie van april vormt de ideale gelegenheid voor bedrijven om zich verder te verdiepen in de impact van de digitalisering op de opleidingsnoden van medewerkers. Aanwezigen worden ondergedompeld in de onderzoeksresultaten van Agoria & Sirris omtrent de 7 maakprofielen van de toekomst. Zij leren welke veranderingen deze beroepen tegen 2030 zullen ondergaan en welke nieuwe (digitale) competenties hiervoor aangeleerd moeten worden. Vervolgens ontdekken ze hoe partners als SyntraPXL, VDAB en EducaThor bijdragen aan de vorming van deze medewerkers en welke initiatieven nu reeds worden ondernomen in het werkveld, o.a. bij het Genkse Provan.

“Ook KMO’s moeten mee op de kar van Industrie 4.0 springen. Omdat dit geen vanzelfsprekendheid is, hebben wij binnen Provan een ‘getrapt’ opleidingsbeleid uitgewerkt. Via werkplekleren en employer branding gaat onze aandacht uit naar nieuwe instromers. Daarnaast focussen we via (in)formele cross-training sessies op het aansterken van het ‘Provanier’ DNA en helpen specifieke programma’s ons in het digitaal upskillen naar een Factory of the Future-niveau”, aldus HR-officer Emma Swinkels. “We kijken er naar uit onze kennis hierover te delen met andere bedrijven, waarvoor Genk Maakt het perfecte moment is.”

Ook Community Builder bij T2-campus Anneleen Conjaerts gelooft alvast sterk in de opportuniteiten die de gloednieuwe eventreeks biedt. “De betrokkenheid van verschillende vooraanstaande partners onderstreept het brede draagvlak en de gemeenschappelijke toewijding aan het ondersteunen van de maakindustrie in Genk. Door onze krachten te bundelen en samen te werken, geloven we dat we een tastbare impact kunnen hebben op de groei van de sector. Het event van april is dan ook slechts het begin van een reeks aan inspirerende bijeenkomsten; ook in de toekomst blijven wij ruimte voorzien om ideeën uit te wisselen en samenwerkingsmogelijkheden te verkennen.”

Genks schepen van Economie Toon Vandeurzen is eveneens bijzonder enthousiast: “Hoe creëren we een ondernemersklimaat waarin we maakindustrie behouden, laten groeien en zelfs bijkomend aantrekken? Veel randvoorwaarden zoals loonkosten, energiekosten, regulering, etc… behoren tot de bevoegdheden van hogere overheden. Aangezien Genk altijd een sterke maakindustrie heeft gekend, willen we als lokale overheid nadenken hoe ook wij een deel kunnen zijn van de oplossing. Daarom gaan we actief op zoek naar antwoorden die ons helpen om de maakindustrie in de toekomst te verankeren.”

Meer info en inschrijving via: www.t2-campus.be/genkmaakt

Dit kan je ook interessant vinden

T2-campus en TALim bundelen krachten voor talentontwikkeling bij jongeren

Vanaf aanstaande zaterdag 21 september opent T2-campus elk weekend haar deuren voor de Talenten Academie Limburg (TALim), een organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van jong talent in Limburg. Gedurende het volledige cursusjaar zal TALim intensief gebruikmaken van de infrastructuur van de Genkse techcampus om tieners zo optimaal te laten kennismaken met tal van interessevelden en beroepen.

EducaThor zoekt een collega! Projectmedewerker STEM & innovatie

Stad Genk heeft met EducaThor op onze T2-campus een aanbod voor scholen en jongeren om meer jongeren te motiveren en enthousiasmeren op vlak van STEM. Scholen kunnen bij EducaThor terecht voor een ruim aanbod van STEM-workshops en om gebruik te maken van technische labo’s. Zo wil stad Genk inzetten op meer STEM-talent in onze regio.