SyntraPXL-alumni in Hollywood – Het verhaal van Metaphysic

25.05.2022 AI Deepfake SyntraPXL

Chris Umé, alumnus van SyntraPXL en zaakvoerder van Metaphysic, was het afgelopen jaar niet uit de media weg te denken. Chris specialiseert zich sinds enkele jaren in het maken van hyperrealistische synthetische media. Met zijn deepfakevideo’s van Tom Cruise veroverde hij in februari 2021 het internet.

De videoreeks veroorzaakte een wervelwind aan media-aandacht en betekende daarmee ook de start van het bedrijf ‘Metaphysic’; waar drie voormalig SyntraPXL-studenten samenwerken. “Het was meteen duidelijk dat we deze kans met beiden handen moesten grijpen; we zouden pionier worden in deepfaketechnologie en de grenzen van synthetische media herschrijven”, aldus Chris.

Een vliegende start

Inmei 2021 werd het startschot gegeven: Chris en zijn broer Kevin richtten het bedrijf Metaphysic op, in samenwerking met cryptomiljardair Thomas Graham. “Graham begreep meteen de visie die wij hadden voor Metaphysic. Hij zag in dat de deepfaketechnologie veel meer mogelijkheden biedt dan enkel ‘gezichten veranderen”, getuigt Chris. “Daarom was het meteen duidelijk dat we met hem in zee zouden gaan.”

Binnen een jaar tijd groeide het bedrijf in recordtempo uit tot wereldleider in deepfaketechnologie. Van de Rode Duivels tot de grootste filmstudio’s in Hollywood: de expertise van Chris en zijn team veroverde de wereld. Begin dit jaar verzamelde de start-up bovendien ruim 7,5 miljoen dollar aan investeringskapitaal. Ook bekende investeerders zoals de Winklevoss-tweeling en YouTuber Logan Paul zetten hun schouders onder het project.

De juiste mensen

Die ongelooflijk snelle groei van het bedrijf heeft verschillende oorzaken. Eén van de belangrijkste factoren is volgens Chris echter het aanwerven van de juiste mensen op de juiste plaatsen. Een doelstelling waar SyntraPXL en T2-campus opnieuw een rol in spelen.

Zo vervoegde Simon Deckers het team in juni 2021. Simon en Chris werkten zo’n tien jaar geleden al samen aan allerlei videoproducties. Ze beslisten destijds om samen weer plaats te nemen achter de schoolbanken en de opleiding Visual Effects Artist bij SyntraPXL te volgen. “Ik wist hoe gedreven en gepassioneerd hij is, waardoor hij perfect in ons team zou passen”, getuigt Chris.

Enkele maanden later deed ook Bert Dirkx zijn intrede bij Metaphysic, vers van de schoolbanken van T2-campus.

“Tijdens mijn zoektocht naar nieuw talent nam ik contact op met de docent Visual Effects Artist waar ik destijds zelf les van heb gekregen. Hij verwees me door naar Bert; één van zijn meest gedreven studenten”, zegt Chris. Bert studeerde in 2020 af als Visual Effects Artist en vervolgde daarna zijn studieloopbaan met de opleiding tot Studio Artist. Sinds november vorig jaar geeft hij het beste van zichzelf als ‘Junior AI Artist’ in het Metaphysic-team.

Een gemeenschappelijke drijvende kracht

Dat drie alumni van SyntraPXL nu samenwerken in één van de snelst groeiende startups van het moment is niet geheel toevallig. Een belangrijke gemeenschappelijke factor die zowel Chris, Simon als Bert tot het uiterste dreven is de passie voor hun vak.

“We waren alle drie ijverige studenten die ook buiten de schooluren wilden bijleren en creëren, gewoon omdat we dat leuk vonden”, vertelt Simon. “Waar SyntraPXL de aanzet geeft, is het belangrijk om ook zelf te blijven doen. We beseften allemaal heel goed dat de opdrachten niet enkel leidden tot een diploma; onze studietijd was een geweldige kans om ons portfolio uit te bouwen. Eentje die wij allemaal voluit hebben gegrepen.”

 

Benieuwd naar de opleiding Visual Effects Artist? Lees meer!

Dit kan je ook interessant vinden

T2-campus en partners wakkeren leergoesting verder aan in Genk

T2-campus en haar kernpartners SyntraPXL, VDAB en EducaThor bundelen de krachten met KRC Genk, Stebo, stad Genk, EnergyVille en Agoria/Sirris voor een gloednieuw project waarbij de “leergoesting” in diverse Genkse wijken verder wordt geprikkeld. Concreet beogen de verschillende organisaties de bewoners van Nieuw Texas en Waterschei via tal van acties te enthousiasmeren om op informele wijze bij te leren over de thema’s ‘energie’ en ‘techniek’. Op die manier slaan de partners een belangrijke brug tussen onderwijs, kenniscentra en de bredere Genkse gemeenschap.

T2-campus onthult gloednieuw kunstwerk van Koen Vanmechelen

De T2-campus in het Genkse Thor Park pakt uit met een indrukwekkend kunstwerk van Koen Vanmechelen. Met de onthulling van ‘Cosmopolitan Fossil’ zet de campus een nieuwe stap in haar evolutie naar een leeromgeving waarin kunst een belangrijke rol speelt. Zo beoogt T2 zowel trainees als bezoekers verder te inspireren en haalt ze bovendien het werk in huis van een internationale kunstenaar met sterke lokale roots.