Leerlingen en onderwijs-professionals ontdekken de kracht van TATOE tijdens testdagen

08.04.2025

TATOE is een Europees Interreg-project waarin zeven gerenommeerde partners uit Vlaanderen en Nederland samenwerken om praktische tools te ontwikkelen. Denk aan inspirerende ateliers, online E-learning modules, en handvatten die aansluiten bij de behoeften van leerlingen én het voortgezet onderwijs.  Kernpartner EducaThor maakt hier deel van uit.

Op 13 maart en 18 maart werden onderwijsprofessionals, jongeren en werkgevers uit Vlaanderen en Nederland meegenomen in de ontwikkelingen rondom TATOE, het Talentenatelier van de Toekomst. De twee ‘testdagen’ werden georganiseerd om te toetsen bij de verschillende doelgroepen of de juiste weg wordt bewandeld.

De Ontdekfabriek in Eindhoven ontving onder meer 10 leerlingen van het SUMMA-college, onder begeleiding van de enthousiaste en betrokken docente Wiebrig de Zwart. Zij kijken terug op een geslaagde eerste testdag: “we hebben ontdekt dat sommige dingen niet goed werken en er nog veel aangepast mag worden. En het concept van je interesses ontdekken door hands-on activiteiten te doen blijkt heel goed te werken!”

Ook in Vlaanderen, bij Groep INTRO in Kortrijk, zijn de reacties positief. Eén van de onderwijsprofessionals zegt: “tijdens de testdag zag ik hoe sommige leerlingen uitblonken in taken die ik niet meteen aan hen had gekoppeld. Sommigen toonden meer leiderschap, anderen blonken uit in creativiteit. Het is mooi om te zien hoe hun talenten zich in een andere context ontplooien.”

Waarom is er TATOE?

De wereld is volop in ontwikkeling. Grote uitdagingen komen op ons af zoals AI, robotisering en ook geopolitiek speelt een rol. De wereld ligt aan de voeten van onze jongeren, en dat zorgt ook voor uitdagingen. Iedereen heeft talent en ieder talent is waardevol, maar hoe maak je als jongere in deze snel veranderend tijd de juiste keuzes?

Dit vraagt ook inzet van een onderwijsprofessional, decaan of ouder/verzorger. Zij staan voor de uitdaging om jongeren richting te geven in hun loopbaanontwikkeling, zeker in een wereld waarin innovatie en de ‘21st Century skills’ binnen STEM steeds belangrijker worden.

Met TATOE stimuleer je leerlingen om hun talenten te ontdekken via onderzoekend en ontwerpend leren. Door onder meer de inzet van rolmodellen, storytelling en vakoverstijgende programma’s krijgen jongeren een breed perspectief op wat mogelijk is. Kinderen, onderwijsprofessionals en opvoeders krijgen beter inzicht in de talenten en interesses van het kind zodat het kind een goede studie / beroepskeuze kan maken.

Dit kan je ook interessant vinden

T2-campus en partners krijgen Europese toekenning om duurzaam en innovatief leerecosysteem verder uit te bouwen

T2-campus en haar partners SyntraPXL, VDAB, Stad Genk, EducaThor, KRC Genk, Stebo vzw en EnergyVille hebben groen licht gekregen van de Vlaamse Overheid en Europese Unie voor de verdere ontwikkeling van een innovatief leerecosysteem in en rond het Thor Park in Genk. Jong en oud kan daarbij de eigen talenten ontdekken en ontwikkelen aan de hand van diverse, inclusieve leeromgevingen, die inzetten op de energietransitie en de ontwikkeling van technologisch talent.

Ontdek het project Tatoe i.s.m. EducaThor

In het project TATOE werkt EducaThor samen met het Beroepenhuis, Brightlab, Groep INTRO en Nederlandse partners De Ontdekfabriek, De Uitvindfabriek en Brainport Development aan een talentenatelier dat jongeren van 12-18 jaar helpt talenten, drijfveren en interesses te ontdekken, zowel op school als in de vrije tijd en thuis.