Elektro Lab
Het Elektro Lab biedt ruimte voor opleidingen in zowel residentiële als industriële toepassingen.
Industrie 4.0
In ons Elektro Lab vind je een innovatief trainingssysteem voor Industrie 4.0: de SIF 400 (’Smart Innovative Factory’). Een systeem dat uniek is in Europa!
De SIF 400 bestaat uit dertien didactische opstellingen die de fabriek van de toekomst simuleert, een volledig geautomatiseerde smart factory. Het gaat hierbij van de bestelling van een klant tot levering, maar ook stockeren van goederen en die op tijd uitleveren waar nodig.
Trainees doen er kennis op over verschillende essentiële technologieën in Industrie 4.0, waaronder:
- ERP
- MES
- Robot
- Cobot
- RFID, QR-codes en NFC als datadragers
- Kwaliteitsbewaking met visiesensoren
- Moderne magazijnfunctie
- IO-link
- AGV
Daarnaast is in de SIF 400 real-time datacaptatie geïmplementeerd (OEE) om efficiëntie en effectiviteit te monitoren, zowel per module als voor het volledige proces. Ook is het mogelijk om fouten te simuleren om onderhoudsproblemen preventief en predictief op te lossen.
Lean Labo
In het Lean Labo leren trainees de principes van lean manufacturing (procesoptimalisatie).
Een didactische productielijn biedt ruimte om de principes effectief in de praktijk te ervaren:
- Klantgerichtheid,
- 5 werkplekorganisatie
- Verspillende activiteiten elimineren of verminderen
- Verdeling workload
- Cyclustijden, doorloptijden, levertijden en takttijden
- PDCA cirkel
- Oorzaak-gevolganalyses
- …
Daarnaast vind je er ook verschillende didactische opstellingen voor eerstelijnsonderhoud (zoals pneumatsiche standen, mechanische aandrijftechnieken) en twee Arkites om te leren in ‘augmented reality’.
Andere werkzones en materialen
Het Elektro Lab beschikt over verschillende werkzones en materialen voor:
– Basis elektriciteit: Didactische opstellingen waarbij serie/parallel-schakelingen worden geoefend. Ook leer je hoe een relais werkt en waarom dit belangrijk is.
– Basis industriële elektriciteit: Aansluiten van motoren door het schema’s correct te lezen. Foutzoeken in een veilige omgeving met de juiste middelen.
– Residentiële elektriciteit: Mogelijkheden om residentiële elektriciteit te leren plaatsen zoals het hoort.
– Relaistechnieken: Door het juist interpreteren van elektrische schema’s leer je via de didactische opstellingen zelf een schakeling te bouwen om asynchrone motoren correct aan te sluiten. Een start-stop schakeling, ster-driehoek schakelingen, geheugenrelais en sensoren zijn begrippen die je hier snel onder de knie hebt.
– Pneumatica: Wat zijn ventielen en cilinders? Gebruik de didactische panelen om zelf pneumatische schakelingen te bouwen en te ontdekken wat het verschil is tussen een 2/2, 3/2 en 5/2 ventiel.
– Aandrijftechnieken: Gebruik verschillende frequentieregelaars om motoren op een veilige en correcte manier te regelen en bedienen.
– PLC-technieken: Door het ruime aanbod van PLC’s (Siemens, B&R Automation, Allen Bradley,…) kan je een ruime basis verwerven in het programmeren van een PLC.