T2-campus verwelkomt robot-collega

De T2’ers verwelkomen deze week een wel heel speciale, nieuwe collega: een poetsrobot! Dat is niet alleen een primeur in de T2-campus, het is ook de allereerste autonome schoonmaakrobot in heel België. De robot van het innovatieve schoonmaakbedrijf HiGENiUS zal de campus spic and span houden en zo het schoonmaakteam een flinke robothand helpen.

“De installatie van de Gaussiam poetsrobot in de T2-campus is een primeur in België,” vertelt Michiel Vandeweyer, CEO van HiGENiUS. “We werken al sinds de opening nauw met de campus samen en vermits T2 innovatie ademt was het voor ons een logische stap om ons robotproject hier op te starten. De campus is ook de ideale testcase met zijn open ruimtes en constante passage van mensen.”

Toekomst van het schoonmaken

De poetsrobot zal vanaf deze week het schoonmaakteam vervoegen en het kuisen van de campusgangen voor zijn rekening nemen. “Hij kan vanaf zijn docking station perfect zelfstandig water nemen en uitrijden om zijn ronde door de campus te doen. Hij kan zelfs de lift nemen om van verdieping te veranderen. Als hij klaar is, rijdt hij terug naar zijn stek om het vuile water af te laten en zijn batterijen op te laden. Gebeurt er ergens een ongelukje, dan kan de robot op elk moment met een app uitgestuurd worden om zijn werk te doen,” legt William De Ceulaer, Sales en Marketing Manager van HiGENiUS, uit.

De T2-campus is opgetogen met zijn nieuwste aanwinst en de samenwerking met HiGENiUS. “Als techcampus dragen we innovatie natuurlijk heel hoog in het vaandel en geloven we ook dat onze poetsrobot de toekomst van het schoonmaken inluidt,” vertelt Stef Vermeulen, campusmanager van T2. “Het werkt voor ons niet alleen kostenbesparend, dankzij de robot kan er ook efficiënt en doorlopend schoongemaakt worden en kunnen we het proces indien nodig bijsturen met een app.”

Mens vs. robot

Is dit het begin van een tijdperk waarin de mens vervangen wordt door robots? “Nee, helemaal niet,” benadrukt William. “De robots zullen mensen helpen en bepaalde taken van hen overnemen, wat stressverlagend werkt. Minder stress bij onze medewerkers uit zich dan weer in een nog betere dienstverlening. Mensen zullen altijd belangrijk blijven voor het controlerende oog en de kritische punten,” vervolgt William. “Het huidige HiGENiUS-schoonmaakteam zal alle andere taken zoals het vegen van de trappen en tafels of het schoonmaken van de klaslokalen waar teveel stoelen en andere obstakels staan voor zijn rekening blijven nemen. HiGENiUS-schoonmakers worden bovendien ook opgeleid om de robots in de campus, en in de toekomst op andere plekken, goed te kunnen bedienen. T2 is daar als opleidingscampus natuurlijk eveneens de ideale locatie voor.”

R2T2

De poetsrobot werd in een T2-jasje gestoken en zal zo helemaal blenden in de campushuisstijl. “En mensen moeten niet bang zijn, de robot is met 16 sensoren en 5 camera’s goed beveiligd om te stoppen voor obstakels en personen. Als je in de weg staat zal hij je wel vriendelijk vragen aan de kant te gaan,” lacht Michiel.

“Of onze nieuwe poetsrobot ook een koosnaampje zal krijgen?” Daar heeft Stef nog niet over nagedacht. “Hoewel, misschien is R2T2 wel een goeie optie, naar analogie van R2D2 die in de Star Wars-films altijd zorgt voor de orde en veiligheid.”

X
X
X