ESF‑project Imaginnovation – T2‑campus

Bijdrage vanuit ESF Imaginnovation I: 634.198,51 euro
Bijdrage vanuit ESF Imaginnovation II: 1.035.837 euro
SYNTRA Limburg, VDAB en de Stad Genk – namens het Limburgse onderwijs – bouwen de T2‑campus op het Thorpark in Genk. Om inhoudelijke invulling te geven aan dit imposante gebouw, werken de verschillende partners, met de financiële steun van het ESF, samen aan het project ‘Imaginnovation’.
- Education of tomorrow
Innovatieve technische opleidingen voor leerlingen, werknemers, werkzoekenden en ondernemers.
- Innovatie in leermethodiek
Voor de opleidingen worden innovatieve leermethodieken ontwikkeld, waardoor de trainee zijn persoonlijke leertraject zal kunnen samenstellen.
- Broeikas voor ondernemerschap
De T2‑campus wil ondernemerschap en ondernemingszin stimuleren, door in te zetten op de creatie van een ‘broeikas’.


1) Education of tomorrow
Imaginnovation wil innovatieve technische opleidingen creëren en aanbieden, om tegemoet te komen aan de bedrijfsuitdagingen van vandaag en morgen. Om de kostbare competenties van de toekomst in kaart te brengen, treden we in gesprek met de bedrijfswereld. De geformuleerde noden en uitdagingen worden vertaald naar vernieuwende en gerichte opleidingen. Dit zorgt voor de uitstroom van profielen met een waardevol kennis‐ en competentiepakket, waardoor ze meteen inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt en nieuwe technieken en technologieën vlot geïmplementeerd kunnen worden op de werkvloer.
Om de informatie‐uitwisseling vlot te laten verlopen, hebben we het T2‑ecosysteem opgezet. Dit houdt in dat bedrijven uit verschillende sectoren de wederzijdse samenwerking aangaan met Imaginnovation en de T2‑campus, via de ondertekening van een charter. Het gaat voornamelijk over ondernemingen in de sectoren elektro, IT, new energy en new materials. Naast een breed aanbod basisopleidingen, willen we immers specifiek inzetten op de technologische ontwikkelingen binnen deze vier sectoren. Die vertalen we dan in een state‑of‑the‑art didactische infrastructuur en aangepast vormingsaanbod.
Al meer dan 80 bedrijven en organisaties engageren zich om samen met de T2‑campus techniek, talent en opleiding dichter bij elkaar te brengen!
2) Innovatie in leermethodiek
Niet enkel de inhoud van de opleidingen is innovatief, maar ook de manier van aanpakken. Het innovatieteam van Imaginnovation werkt immers aan vernieuwende leermethodieken die een leertraject op maat mogelijk maken. Het is de bedoeling dat een trainee op een flexibele manier een persoonlijk leertraject kan samenstellen, met enkel die elementen waar hij/zij nood aan heeft en met de leervorm die hem/haar het best past. Hiervoor wordt ook gekeken naar minder traditionele leermanieren, zoals blended learning, AR en VR, e‑learning en MOOC.
3) Broeikas voor ondernemerschap
Om ondernemerschap en ondernemingszin aan te moedigen zet Imaginnovation in op de creatie van een broeikas, waarbij ideeën gezien worden als kiemen die in de juiste omstandigheden kunnen uitgroeien tot volwaardige ondernemersideeën.
De broeikas is een laagdrempelige en veilige omgeving om aan de slag te gaan met sluimerende ondernemersideeën. Trainees krijgen hier de mogelijkheid om hun idee verder uit te werken onder begeleiding van de groeicoach. Mogelijk worden hier ook linken gelegd met andere ondernemende trainees die actief zijn in andere sectoren (cross‐overs).

