Anne – de eerste cursist die afstudeerde in de specialisatie Cybersecurity

In de opleiding ICT Infrastructuurbeheerder, die te volgen is op T2-campus, voorziet VDAB naast een sterke basiskennis ook ruimte voor specialisatie en verdieping in specifieke interesses van cursisten.

Anne is de eerste cursist die afstudeerde in de specialisatie Cisco CyberOps, na een succesvolle stage bij het Centrum voor Cybersecurity Belgium (CCB). We vertellen je graag haar inspirerende verhaal.

Een stroomversnelling door corona

Voor de start van haar opleiding bij VDAB was Anne ruim 20 jaar actief in de juridische sector. De interesse voor ICT was echter altijd al aanwezig en werd gestimuleerd door de wetgeving die ze hierrond met regelmaat toepaste als advocate. Door de coronacrisis kwam de interesse in een stroomversnelling:

“Ik wilde iets nuttigs doen in de periode van lockdowns en sluitingen van winkels en bedrijven. Zo wou ik weten hoe hackers te werk gingen en hoe bedrijven zich daar tegen kunnen wapenen.”

De uitgelezen kans om de stap naar een nieuwe opleiding te wagen. Zo gezegd zo gedaan: na wat research en enkele testen begon Anne aan de opleiding ICT Infrastructuurbeheerder bij VDAB.

Door de pandemie vond de opleiding volledig online plaats, maar dat bleek geen hindernis. Vragen stellen werd aangemoedigd en cursisten werden enorm gemotiveerd om alles uit zichzelf te halen. Daarnaast werden er online groepjes ter beschikking gesteld voor contact met medestudenten, waar de leerstof besproken en verdiept kon worden en waar ervaringen werden uitgewisseld.

Stage bij het Centrum voor Cybersecurity België

Dankzij de individuele aanpak van docenten en instructeurs kreeg Anne de kans om haar parcours af te stellen op haar interesse in cybersecurity: het beschermen van netwerken en data. Zo volgde ze onder andere cursussen over Networking, Security, Switching, Routing, Wireless Essentials en CyberOperations.

De opleiding, en dan vooral die laatste cursus, opende een belangrijke deur voor Anne: een stage bij het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Hier verdiepte ze zich onder andere in de internationale taken en strategieën van het CCB en onderzocht ze de verschillende wetgevingen, richtlijnen en cyberstrategieën van andere Europese landen.

Een nieuwe wereld ging open

Anne blikt met een positief gevoel terug: “Ik wist niet goed wat ik van de opleidng moest verwachten, maar eens ik ermee bezig was ging er een nieuwe wereld voor mij open. Niet alleen de cursussen zijn zeer toegankelijk, ook de instructeurs zijn echt top.”

Na het succesvol afronden van de opleiding ligt de wereld van ICT en cybersecurity aan haar voeten: met reeds enkele sollicitaties achter de rug ziet de toekomst er rooskleurig uit. We wensen Anne dan ook een mooi vervolg van haar professionele carrière toe.

Benieuwd naar de opleiding ICT Infrastructuurbeheer op T2-campus? Neem een kijkje in de opleidingsgids!
Met verdere vragen kan je daarnaast ook steeds bij ICT-bemiddelaar Evi Schmidtmayer terecht via team6806@vdab.be.


VDAB treedt toe tot de Cyber Security Coalition
Mensen duurzaam aan het werk houden betekent ook meer dan ooit aandacht besteden aan een cyberveilige, digitale transformatie op de werkvloer. Op 1 juli 2021 trad VDAB toe tot de Belgian Cyber Security Coalition. De Cyber Security Coalition is een uniek partnerschap waarbij spelers uit de academische wereld, openbare instanties en de private sector de krachten bundelen in de strijd tegen cybercriminaliteit. Een belangrijke aanwinst voor onze gemeenschap. Hartelijk welkom!

X
X
X