fbpx

Je feedback is welkom

SOS online legeven #3: Hoe blijf ik mijn leerlingen motiveren?

Leer­krachten zijn helden!

We deden een bevra­ging bij leer­krachten om na te gaan waar we als Educa­Thor leer­krachten kunnen onder­steunen in hun online lesgeven.
Er kwamen een paar heel concrete vragen uit de bus:

Hoe blijf ik mijn leerlingen motiveren?

Vanuit jouw kot heb je jammer genoeg weinig controle over je leer­lingen. De vraag is dan ook hoe je hen gemo­ti­veerd kan houden om te werken. Zoals beloofd geven we je enkele snelle tips om reke­ning mee te houden wanneer je jouw digi­tale lessen voorbereidt.

  • Durf video te gebruiken. Ga ervan uit dat leer­lingen jou willen zien. Ook zij moeten voort­du­rend uit hun comfort­zone komen en worden gesti­mu­leerd door het gevoel dat er iemand meekijkt.
  • Verdeel je les in blokken van instructie en zelf­standig werk. 50 minuten les volgen zoals op school knaagt aan de moti­vatie van tieners. Begin met een korte intro­ductie en opgave en laat ze dan op hun eigen tempo werken. Even later verzamel je de leer­lingen opnieuw om even te over­lopen, waarna je ze aanstuurt voor een volgende opdracht enzovoort.
  • Voor­spel­baar­heid werkt: Leer­lingen hebben nood aan struc­tuur. Geef hen iedere dag hun taken mee op hetzelfde uur.
  • Daag uit: Jongeren zijn het gewoon om vanachter hun computer uitda­gingen aan te gaan. Net zoals in een video­game, kan je proberen om te werken met levels waarin de moei­lijk­heids­graad steeds omhoog gaat.
  • Geef leer­lingen inspraak: Als je wilt weten wat leer­lingen verwachten, is de simpelste manier om dit te achter­halen het gewoon te vragen. Wat doen zij met hun tijd? Hoe ervaren ze het afstands­leren? Welke opdrachten vinden ze moei­lijk en wat doen ze juist heel graag?
  • Stimu­leer crea­ti­vi­teit: Een nieuwe situ­atie zorgt gega­ran­deerd voor meer crea­ti­vi­teit. Kinderen leven zich uit op TikTok, anderen proberen zelf eens nieuwe receptjes uit in de keuken, en nog anderen helpen hun oudere buren met hun bood­schappen. Maak ruimte voor persoon­lijke projecten en laat deze delen met de klasgroep.
  • Wees beschik­baar: Voorzie minstens 1x per week een moment dat leer­lingen jou kunnen bereiken. Door even met elkaar te bespreken hoe het loopt kan je de leer­ling persoon­lijk moti­veren, zoals je dat in de klas ook zou doen.

Bekijk zeker ook de drie andere arti­kels in deze reeks. Hope­lijk helpen we je hiermee al verder op weg. Heb je toch nog vragen voor ons? Laat het zeker weten via educathor@​genk.​be.

Keep going and keep growing! 

#samen­te­gen­corona

Feedback

0 reacties

Schrijf in voor onze Nieuwsbrief

Word lid van onze mailinglijst om het laatste nieuws en updates van ons team te ontvangen.

Mail lijst

U bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest

Share This
X
X
X